ENSZ Letéti Gyűjtemény megtekintése az Országgyűlési Könyvtárában

Az Országgyűlési Könyvtár az Országház falain belül ad otthont az ENSZ magyarországi Letéti Gyűjteménynek. Perjési Vera, az ENSZ Letéti Gyűjtemény szakreferense 2022. január 13-án fogadta Kovács Domokos Pétert, Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldöttét, hogy kérésére bemutassa neki a gyűjteményt.

Küldöttként nagyon érdekes volt látni a különböző, többnyire szakpolitikával foglalkozó kiadványokat, amelyek az ENSZ munkájához kapcsolódnak. Nagyon sok olyan könyv is megtalálható a gyűjteményben, amely egy-egy ország és az ENSZ kapcsolatát mutatja be. Sok statisztikákat vagy az ENSZ munkájának jogi vonatkozásait ismertető forrást is megismerhettem. Perjési Vera, aki szakreferensként gondozza a Letéti Gyűjteményt megmutatta nekem Magyarország ENSZ tagságáról szóló szavazás eredeti jegyzőkönyvét, de kezemben tarthattam az ENSZ 3. Bizottságának első üléséröl szóló feljegyzéseket is, amelyhez szorosan kapcsolódik a delegált program is. Ebben a bizottságban is szokott felszólalni a mindenkori ENSZ Ifjúsági Küldött.

A látogatásom során nagyon érdekes volt megismerni, hogy mennyi dokumentumot elérhetünk online is. Jó érzés volt megkeresni az UNESCO 12. Ifjúsági Fórumának dokumentumát, amelyben a magyar küldött munkájához is kapcsolható ajánlások kerültek megfogalmazásra a többnyelvűség kérdésével kapcsolatban.

A végén Perjési Vera kiemelte, hogy a könyvtár hálózatáról az OECD digitális könyvtára is elérhető, amely szervezet többek között kiemelten foglalkozik a hulladékgazdálkodás kérdésével is. Zárásként ehhez kacsolódó dokumentumokat tekintettünk meg.

Nagyon szépen köszönöm az Országgyűlés Könyvtárának és különösen Perjési Verának, hogy lelkesen és érdekes vezetéssel fogadtak.

A könyvtár kínálatáról és az ENSZ Letéti Gyűjteményről itt lehet többet megtudni:

https://www.ogyk.hu/hu/ensz-leteti-gyujtemeny

A könyvtár társalgójában megtekinthető az UNESCO 75 évvel ezelőtti első ülésére emlékezőtematikus kiállítás, ahol a látogatás végén a kép is készült.

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Kovács Domokos Péter.