Az ifjúsági küldöttek

A Te kapcsolataid az ENSZ-nél

Szuda Ágnes

Szuda Ágnes, Magyarország ENSZ Ifjúsági Küldötte 2017-ben diplomázott a Cambridge-i Egyetem földrajz szakán. 1996. május 7-én született Szegeden, érettségijét a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban szerezte.

Ifjúságpolitikával a londoni Cabinet Office szociális kutató gyakornokaként kezdett el foglalkozni, ahol nemzetközi ifjúsági programokról készített elemzést. Ezt követően Svájcban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) gyakornokaként végzett kutatást az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak minél hatékonyabb megvalósításának érdekében. Majd a Carnstone Partners tanácsadócég munkatársaként vállalati felelősségvállalásra specializálódva dolgozott a nemek közötti egyenlőség, az emberi jogok és a hatékonyabb környezetvédelmi stratégiák megvalósulásáért az üzleti életben.

2011-ben a magyar csapat kapitányaként képviselte hazánkat a National Geographic Földrajz Világbajnokságon, majd 2013-ban és 2014-ben ezüst-, illetve bronzérmet szerzett Magyarország színeiben a Nemzetközi Földrajz Diákolimpián. Aktív közösségépítő munkája részeként a Cambridge-i Egyetem Magyar Társaságának rendezvényszervezőjeként dolgozott a magyar kultúra külföldi népszerűsítésén és a cambridge-i magyar diákközösség összetartásának javításán.

Célja, hogy tevékenységével pozitív változásokat idézzen elő és eddig megszerzett tapasztalatait a magyar fiatalok helyzetének javítása érdekében kamatoztassa. ENSZ ifjúsági küldöttként célja, hogy hidat teremtsen a magyar fiatalok, a világszervezet és a döntéshozók között egy szebb jövő építésének reményében.

Szabadidejében szívesen táncol, a magyar néptánctól a kortárs irányzatokon és a társas versenytáncon át sok stílusban kipróbálta már magát. Hobbijai közé tartozik az éneklés, a futás és a főzés is.

A korábbi Ifjúsági Küldött

Volom András

Volom András, Magyarország első ENSZ Ifjúsági Küldötte 2016 és 2017 között töltötte be a pozíciót. Nevéhez fűződik a Magyar ENSZ Ifjúsági Küldött Program elindítása. 

András a londoni King’s College nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatója, a budapesti Eötvös József Gimnázium öregdiákja. 1996. május 1-jén született Budapesten.

Öt éve foglalkozik ENSZ-hez kötődő ifjúsági kezdeményezésekkel, melyeken keresztül a fiatalok kollektíven formálhatják  közvetlen környezetük és az egész világ jövőjét. Több, mint 15 nemzeközi ENSZ-szimulációs konferencián vett részt delegáltként, bizottságvezetőként és oktatóként Dél-Koreától, Izraelen keresztül az Egyesült Királyságig. Négy évig szervezője volt a Budapest saját nemzetközi konferenciájának, a BIMUN-nak, melyet 2014/2015-ben Főtitkárként vezetett.

2012-2014 között junior tanácsadóként segítette a kínai Nanjingban megrendezésre került 2. Nemzetközi Ifjúsági Olimpiai Játékok szervezőbizottságát. 2015 októberében meghívásra független képviselőként vett részt az UNESCO 9. Ifjúsági Fórumán, ahol egy csoportot vezetve a záródokumentum két pontjához is hozzájárult.

Küldötti feladatai mellett jelenleg a “Holnap » Fiatalok a Fenntarthatóságért” nevű országos projekt megvalósításán dolgozik és londoni egyetemén a Magyar Társaság és a Globális Kormányzás Társasága elnöki tisztségeit is betölti. Szervezője volt a cambridge-i "Future: Hungary" karrierkonferenciának is.

Szabadidejében gyakran zenél, immár 11 éve hegedül és 6 éve zongorázik. Kedvenc hobbijai közé tartozik a balatoni vitorlázás, az utazás és a főzés is.

Szerepek és Tevékenységek

Mivel foglalkoznak az ifjúsági küldöttek?

Képviselet

A küldött a magyar fiatalok "szóvívője" az ENSZ-ben. Felszólal a Harmadik Főbizottságban, fórumokon és egyéb rendezvényeken. Rajta keresztül jelenhet meg az ifjúság nézőpontja a nemzetközi egyeztetéseken, döntéshozásban.

Ifjúsági Diplomácia

Nemzetközi célok eléréséhez mindig szükség van barátokra. Mivel ez igaz az ifjúsági ügyekre is, a küldött más országok fiatal képviselőivel egyeztet és tárgyal ifjúsági együttműködések megerősítéséről és előmozításáról is.

Lobbizás

Az ifjúságot érintő globális kérdések megvitatására a legjobb platform az ENSZ. A magyar küldött a többi képviselővel együtt lobbizik a fiatalok döntéshozásba való bevonásáért és legfontosabb problémáinak megoldásáért.

Tanácsadás és Javaslatok

A küldött ENSZ-es tevékenysége értéktelen, ha nem párosul hazai lépésekkel. A visszatéréskor javaslatokat tesz fiatalokkal kapcsolatos ügyekben és tanácsokkal segíti az ENSZ-szel kapcsolatos ifjúsági kezdeményezéseket.

Információátadás

A legtöbb fiatal nem, vagy alig ismeri az ENSZ-et, pedig számos fontos döntés születik róluk is a különböző fórumain. A küldött feladata, hogy tájékoztasson és közelebb hozza a szervezetet az ifjúsághoz.

Ifjúsági Fórumok

A jó képviselethez és a párbeszéd kialakításához szükséges, hogy a fiatalok és a küldött személyesen is találkozhassanak. Az év során nyílt ifjúsági fórumokon kerül erre sor az ország minden pontján. Időpontok hamarosan!