Európai ENSZ Ifjúsági Küldött Találkozó Brüsszelben!

Ahogyan a Facebook oldalon is olvashattátok, az elmúlt hétvégét az európai ENSZ ifjúsági küldöttek találkozóján töltöttem Brüsszelben. Kíváncsiak vagytok mit is jelent mindez és miért fontos ez a találkozó? Tartsatok velem és egy blogbejegyzésben elmagyarázom!

Kezdjük az egészet a legelején. Mi is az európai ENSZ ifjúsági küldöttek találkozója?

A találkozót hivatalos nevén UN Advocacy Meetingként szokás emlegetni, melyen az európai nemzeteket képviselő ENSZ ifjúsági küldöttek vesznek részt. A konferencia szervezője az Európai Ifjúsági Fórum, mely 104 európai ifjúsági szervezetet tömörítve áll ki az európai fiatalok érdekeiért. (Ha érdekelnek a jogaid és kíváncsi vagy milyen lehetőségeid vannak mindezek érvényesítésre, keresd fel a weboldalukat, érdemes!) A találkozó célja, hogy egy néhány napos egyeztetés alatt az ifjúsági küldöttek összehangolják tevékenységeiket és prioritásaikat.

 

Hogy miért van minderre szükség?

Ahogyan sokan tudjátok, az ENSZ egy hatalmas világszervezet, 193 tagországgal. Ezért ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk érvényesíteni érdekeinket, sokat segít, ha összefogunk más országok képviselőivel. Ha többen vagyunk, többet ér a szavunk! Ezért a három napos konferencia folyamán arra koncentráltunk, egyéni küldötti tevékenységeink mellett hogyan tudunk együttműködni más, hasonló prioritásokkal rendelkező ifjúsági küldött programokkal és hogyan tehetünk együtt a fiatal generáció, beleértve a magyar ifjúság érdekeiért.

Hogy jobban el tudjátok képzelni, hogyan is néz ki egy ilyen találkozó, elárulom, az egyeztetésen olyan témák merültek fel, mint a fiatalok munkaerőpiaci helyzete és a fizetetlen gyakornokságok kérdése, az ifjúság részvétele a döntéshozatali folyamatokban vagy a fiatalok szerepe az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak megvalósításában. Ezen felül megvitattuk azt is, ifjúsági küldöttekként hogyan tehetünk a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésért és az elfogadás javításáért.

 

Hogyan tovább?

Néhány hónap és kezdetét veszi az ENSZ Közgyűlés 73. ülésszaka. Az elkövetkezendő hónapokban az ifjúsági küldöttekkel azon fogunk dolgozni, hogy a most született együttműködési ötleteinket megvalósítsuk és egyéni küldötti tevékenységeinken túl közös erővel is fellépjünk a fiatalok érdekéiért, akiket képviselünk.

Maradt még kérdésed a találkozóval kapcsolatban? Írj emailt vagy keress a Facebookon és megbeszéljük!

Ági 🙂

Posted in Egyéb.