ENSZ Ifjúsági Küldött

Elindultunk!

Kedves Látogatók, Érdeklődők — Sziasztok!

A mai napon elindult a magyar ENSZ Ifjúsági Küldött Program. Bumm. És ez mit jelent?

Amikor az ismerőseimnek először mesélek arról, hogy lesz magyar ifjúsági küldött, azonnal megkérdezik, hogy “oké, de mit fog csinálni?”. Ebben posztban megpróbálom bemutatni nektek, hogy miről is szól ez a sztori. Ha van kérdésetek, írjatok nyugodtan a hello@hunyouth.hu-ra!

Szóval, az Ifjúsági Küldött Programot a 80-as években hozta létre az ENSZ azzal a céllal, hogy megerősítse a fiatalok részvételét a nemzetközi döntéshozásban. Kicsit egyszerűbben ez azt jelenti, hogy a programon keresztül lehetőséget kapunk arra, hogy beleszóljunk a legfontosabb világszintű ügyekbe.

Ezek az ügyek nem csak megfoghatatlan politikai dolgok, hanem olyan témák is, mint a nők egyenlőségéért vívott harc, a nyomor felszámolása, a minőségi oktatás biztosítása, vagy a klímaváltozás elleni küzdelem. Az ifjúsági küldöttek, így az én feladatom is, hogy ezeken a területeken képviseljem az ifjúsági érdekeket.

Elsőre távolinak meg bonyolultnak tűnhet, amit csinálni fogok, de a lényeg az, hogy ezeknek a döntéseknek hatása van az egész világon a fiatalok életére és számunkra az a jó, ha nem döntenek a fejünk fölött a megkérdezésünk nélkül.

Mi az ENSZ?

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) az a hely, ahol a Világ országai megvitatják közös dolgaikat. Itt születnek ajánlások és döntések a szíriai polgárháborútól kezdve a világnapokon keresztül a gyerekmunka és éhezés felszámolásáig minden világszintű kérdésben. A szervezetet 1945. október 24-én, a Második Világháború után alapították elsősorban azért, hogy a nemzetek békésen rendezhessék a vitáikat. Az ENSZ-nek jelenleg 193 tagállama van.

Hogy került Magyarország a programba és mi ennek a jövője?

Az ENSZ tagállamai szabadon csatlakozhatnak a programhoz. Erről mindig az adott ország külügyekkel foglalkozó állami szerve dönt, mivel a küldöttek az ország ENSZ delegációjának hivatalos tagjai, “ifjúsági diplomaták”. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2016. április 4-én hagyta jóvá a belépést és az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen egy átfogó 4+2 hetes szakmai felkészítést is létrehozott, melynek keretében a küldöttek az ENSZ-szel és a nemzetközi ifjúságpolitikával kapcsolatos munkatapasztalatot szereznek.

Azonban ez önmagában nem elég. Az ifjúsági küldöttek tevékenysége sokoldalú és önálló szervezést igényel, ezért az első küldötti év, így az én megbízatásom is az alapok lefektetéséről szól. A magyar küldöttről belföldön és külföldön most kialakuló képen múlik, hogy a következő küldöttjeinket “mennyire fogják szeretni”, ezért már a legelején nagyon aktívnak és profinak kell lenni.

Mit jelent az alapok lefektetése?

A következő hónapokban kell kialakítani az együttműködést az ifjúsághoz, illetve az ENSZ-hez kapcsolódó magyar szervezetekkel, felvenni a kapcsolatot és kooperációt teremteni más országok ifjúsági küldötteivel, kitalálni a módját és menetét az eseményeknek és fórumoknak, ahol a küldött személyes párbeszédet alakíthat ki a fiatalokkal, tisztázni a program fenntartható pénzügyi hátterét és megszervezni a januárban induló háromlépcsős nyílt pályázatot, melynek a végén egy lányból és egy fiúból álló küldöttpáros kerül kiválasztásra a 2017/18-as évre.

Mi következik most?

Október 1-jén, szombaton azaz ma indulok New York-ba, ahol a Társadalmi, Humanitárius és Kulturális Bizottság ülésein, egyeztetéseken és ifjúsági rendezvényeken fogok részt venni. A bizottságban lesz lehetőségem felszólalni és a többi küldöttel együtt találkozni fogok az ENSZ Főtitkárával, Ban Ki-Munnal és az Ifjúságért Felelős Különleges ENSZ Követtel, Ahmad Alhendawival is. Szerintem viszont ennél is fontosabbak a többi küldöttel szervezett közös programok, amikről folyamatosan “tudósítani” fogok, illetve azok az egyeztetések, ahol más országok küldötteivel ifjúságügyi együttműködéseiről és cserekapcsolatairól fogok tárgyalni.

FRISS: A román küldöttekkel az Ifjúsági Diplomácia jövőjéről, a belga és német küldöttekkel pedig az Ifjúsági Küldött Program kiszélesítéséről fogok közös programot szervezni.

Akkor egyelőre ennyi?

Természetesen nem, de minden derüljön ki a maga idejében! Ha szeretnétek velem megosztani egy ötletet, akkor írjatok, egyébként pedig kövessétek a híreket a Facebook oldalon, vagy itt a Blogon — ez mind rólatok szól! 🙂

Posted in Ifjúsági Küldött and tagged , , , , .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük